{flike}

Hytteplanmila er spesiell. På få år har den rukket å bli et høydepunkt og en flott avslutning på konkurransesesongen for mange. Så også for løpere fra Tjøme Løpeklubb. I fjor var vi 11, i år hadde vi mer enn doblet antallet med 25 påmeldte og 24 som stilte til start. Av idrettslag/løpeklubber var det kun SkiLøperne under ledelse av Janicke Ekelberg som stilte med fantastiske 49 løpere, samt arrangørklubben Holeværingen som var større. Moro for en liten løpeklubb fra Tjøme! Men det er ikke bare løpeglade tjømlinger som har funnet gleden med Hytteplanmila. Med over 2000 påmeldte og ca 1850 som fullførte ble det satt en solid deltakerrekord i år.

Hytteplanmila er et suverent arrangement med herlig stemning fra ankomst til avreise. Allikevel kunne man ikke unngå å være litt enig med Thomas Bjørnestad som, i et øyeblikk av selvransakelse rett etter ankomst Svendsrudmoen, utbrøt: «Det er jo litt spesielt å sette vekkerklokka på 07:00 en lørdags morgen, sette seg i bilen og kjøre 2 timer for å plage seg selv frivillig i bortimot en time… Og dessuten betale for det…!» Vel, du er løper nå, Thomas, og det er det løpere gjør!

12096082
Thomas tvilte litt før løpet, men gjennomførte med stil.

Hytteplanmila er rask, sies det. Personlig synes jeg den var raskere i fjor og lurer på om det kan være protestgrunnlag? Eller om det kan ha sine naturlige forklaringer…? Mer om det senere.

Flere TLKere hadde en plan om å gå hardt ut og se hvor lenge det holdt. En slags bære-eller-briste-strategi. For noen holdt det helt inn, mens for andre (undertegnede inkludert) ble det en dyrekjøpt erfaring det å åpne i hardeste laget. Men det var jo det som var planen så da får det bare være. En av få «ulemper» med en såkalt rask løype er faren for å bli litt revet med og legge av gårde i en fart litt høyere enn det man i utgangspunktet er god for. Allikevel tøft satset av de som gikk for denne taktikken, vi får ta det som en del av erfaringsgrunnlaget videre 🙂

Nok snikksnakk

La oss bare ta det først som sist. Best av alle ble yngstemann i gjengen, Joakim Skadal (14 år). I år som i fjor la han alle andre TLKere bak seg og løp i mål på ny pers, 38:05. Med 18:34 på første 5 km var han faktisk en av de som gikk «all in» fra start, tøft gjort i så ung alder, og selv om siste halvdel av løpet ble litt hardere (siste 5 på 19:30) så fullførte han aldeles praktfullt. 38:05 er 16 sekunder raskere enn Johns 10 km i Kristinaløpet litt tidligere i år, og dermed ny klubbrekord på 10 km gateløp. Grattis, Joakim! (Fortsatt er det John som innehar distanserekorden på 10 km med 37:44, men denne ble satt i Jomfrulandsløpet som går under kategorien terrengløp. Her har vi nok ikke hørt siste ord verken fra Joakim eller fra John. Eller andre for den sakens skyld.)

0IMG 4906
Joakim var spent før start, her sammen med pappa Thomas, og Håkon.

Løping handler som kjent ikke bare om de som løper raskest. Så langt derifra, og vi syntes Beathe oppsummerte det fint dagen før løpet: «Over 2000 løpere og de aller fleste løper kanskje mot seg selv, det gjør i alle fall jeg.» To av de som løp, ikke for å vinne løpet, men for å vinne over seg selv, var Hege og Arild Sæhle. Med 1 time og 12 minutter på 10-kilometeren under MSM i Tromsø i sommer hadde de satt seg et relativt hårete mål om å løpe mila på under timen. Hele 12 minutters forbedring på 4 måneder, kunne det gå? I så fall ville vi snakket solid fremgang! Undertegnede hadde trua. Det var derfor stort å stå i siste sving å se Arild og Hege komme løpende foran 60-ballongen med kun den siste bakken igjen! Men så rakk man allikevel å bli litt stresset da 60-ballongen plutselig satte opp en voldsom fart og tok innpå for hver meter! Det viste seg at fartsholderen hadde vært tilbake og hanket inn en løper som hadde falt av. Hvordan de egentlig lå an i forhold til målet ble plutselig litt uvisst… Gleden var stor da nettotiden viste 59:57! Iskald beregning, og når sant skal sies; Når målet er såpass klart definert på forhånd så er det liksom ikke noen vits å løpe noe særlig raskere. Gratulerer til begge to, nydelig gjennomført!

12098496
Hege og Arild meget fornøyd etter løpet.

Mellom Joakim, Hege og Arild (og Jeanette som ikke var med for å løpe fort, men for å kose seg i nydelige omgivelser) fulgte løpere på rekke og rad, alle med sine mål og forventninger, og alle med forskjellig grad av måloppnåelse. (Jeanette hadde for øvrig svært god måloppnåelse, i tillegg til å nyte turen fikk hun rekruttert et par nye TLK-medlemmer på veien, fjorårets «årets løper» tok dermed rollen som løpende ambassadør for klubben.)

Like bak Joakim fulgte multitalentet Håkon Bull på 38:15. Håkon er årets uoffisielle klubbmester i triatlon, løyperekordholder for TLK i Birkebeinerrittet på sykkel, klubbmester på 3000 meter baneløp og, ikke minst, 2.55 på Chicago Marathon sist søndag. På 38-tallet finner vi også Thomas Skadal på 38:44 og Bjørn Skotte på 38:56, ny pers og under 39 for første gang på begge to. Nestemann på lista var Marius Frisli Jahre på 40:02, muligens litt småbittert med de 2 sekundene, men fortsatt en suveren tid. Ny pers ble det også!

Anne-Sofie var beste dame på 41:56, 11 sekunder bak sin egen tid fra i fjor (som fortsatt er gjeldende klubbrekord på 10 km for kvinner). Vi skriver de 11 sekundene på kontoen for «mye folk i startfeltet og løypa for øvrig, og litt vanskeligere å løpe korteste vei enn det var i fjor». Bak Anne-Sofie fulgte Julie Wiik, enda en i bære-eller-briste-gjengen som åpnet knallhardt (20:25 på de første 5), men som fikk det litt tøffere på andre halvdel. Allikevel inn til en flott tid på 43:02.

En duell det knyttet seg store forventninger til var «Lindhøy-duellen» mellom Flip Visser og Sindre Otterstad Sæhle. Flip har vist gryende form på løpetrening i hele sommer og høst, mens Sindre har holdt seg til kortintervaller på fotballbanen, pluss et par treningsøkter med løpeklubben, tilfeldigvis også det kortintervaller. Han visste nok at han hadde en tøff jobb foran seg, og når Flip i tillegg overbeviste og løp på imponerende 44:37 så ble oppgaven i tøffeste laget.

14088495
Flip og Sindre etter prestisjeduellen.

Det ble i det hele tatt levert gode prestasjoner på rekke og rad, og skulle vi omtalt alle med den spalteplass de fortjener så måtte vi gitt ut bok. Tar vi ikke mye feil så ble det, i tillegg til prestasjonene som allerede er nevnt, satt nye personlige rekorder av: Morten (42:19), Tor Morten (44:31), Flip (44:37), Beathe (44:40), Jon Einar (som ikke var eldst denne gang… – 47:17), Øystein (47:47), Ingeling (47:49), Sindre (49:04), Beate (52:44), Cathrine (54:01) og Thomas Bjørnestad (57:55)! For en gjeng!

Resten av TLKs Hytteplankontingent var: Bing (45:48), Jan (49:01), Jeanette (1:01:35) og undertegnede (44:34) som alle var med for kosens skyld…eller…kanskje ikke…? En av disse gikk på en stjernesmell etter ca 5 km, og det var ikke Bing, Jan eller Jeanette… Målet for egen del var 42:30, passering halvveis gikk mer eller mindre etter planen på 21:14, men derifra og inn var det helsvart. Et øyeblikk der hadde jeg mest lyst til å legge opp, dra hjem og starte Tjøme Frimerkeklubb. Jeg vil benytte anledningen til å sende en stor takk til Beathe som kom bakfra og som, på mystisk vis, klarte å dra meg med hele veien inn til mål. En brutal opplevelse. Dagen etter er alt selvfølgelig helt glemt, og man gleder seg allerede til neste løpetur.

P.S! Det tas naturligvis selvkritikk for at man var freidig nok til å spurte fra Beathe i den siste bakken, helt klart ufint etter den fine drahjelpen. Heldigvis fikk hun lønn for strevet i form av ny pers på 44:40, første gang under 45 i offisielt løp, en prestasjon hun delte med Tor Morten og Flip.

En liten fun fact til slutt. Siste bakken opp mot mål var det bakkespurt og egen tidtaking. Raskeste TLK’er opp bakken? Nærliggende å gjette Joakim, Håkon, Thomas eller Bjørn? Neida, det var faktisk gutten med kortintervallene, Sindre Sæhle på 49 sekunder! Tett fulgt av Bing på 50 og Joakim på 51. Tydelig at det er de yngste gutta som har mest krutt i beina når det kommer til bakkene. (For ordens skyld nevnes det at «veteranene» Thomas og Bjørn fulgte like bak på 52 sekunder.)

En knippe mer eller mindre vellykkede bilder følger i bildekarusellen under. (Fotografer: Diverse, herunder også arrangøren)

Publisert: 18.okt 2015
Skrevet av: Geir-Morten Hansen