frykholm{flike}

Lørdag hadde vi besøk av butikksjefen for Løplabbet i Sandvika, ultraløper og løpeinstruktør, Geir Frykholm. Han hadde tatt turen til Tjøme for å lære bort riktig løpeteknikk til nysgjerrige og lærevillige løpere i Tjøme Løpeklubb. Vi sier riktig, for i Geir Frykholm sine øyne er det bare én måte å løpe på, nemlig den riktige…

Hva er så riktig løping? Jo, det er den måten å løpe på som gir minst belastning for kroppen og dermed færrest skader. Stikkordet er naturlig løping. Stegfrekvens på rundt 180 steg i minuttet, lande på for- eller mellomfot med foten under kroppen, ikke foran. Lander du med foten foran kroppen så lander du på hælen, høyst sannsynlig med utstrakt kne, og da er sannsynligheten stor for at skader oppstår. Lander du derimot med foten UNDER kroppen så blir belastningen mindre. Men vær allikevel klar over at hælen skal senkes og så vidt touche bakken på hvert steg for å gi leggmuskulaturen en sårt tiltrengt “minihvile” mellom hvert steg. Med andre ord, ikke bli trippende kun på forfot. Videre er en oppreist, «stolt» holdning (med hofta opp og frem), og en god armpendel i lengderetningen også viktige stikkord.
 
Kurset var både underholdende og engasjerende, og det var flere spørsmål «fra salen» som ble besvart på en god måte. Geir hadde mange gode historier fra et langt løpeliv på lager, ikke minst fra litt tidligere i år da han løp Western States Endurance Run 100 miles (160 km) på 29 timer… Dette løpet foreslås herved som den offisielle klubbturen i 2016. Skulle gjerne sagt 2015, men søknadsfristen har allerede gått ut og vi har dessuten valgt Holmenkollstafetten som klubbtur til neste år…
 
Nå gjelder det selvsagt å omsette teori i praksis, og da må det løpes. Og så må det løpes litt til. Og enda litt. Heldigvis vil det være flere muligheter for dette fremover. Egentrening, fellestreningene våre hver tirsdag og torsdag kl 1900 og, ikke minst, Tjømekarusellens femte og siste løp for i år, søndag 14.desember.
 
PS! I etterkant av klubbturen vår til Løplabbet i november og dagens løpekurs, har vi fått 15% fast rabatt hos Løplabbet Sandvika. Ingen klubbkveld nødvendig – rabatten gjelder ved individuelt oppmøte. Oppgi at dere kommer fra Tjøme Løpeklubb før handelen begynner eller som et minimum, før du betaler. (Det er jo for så vidt logisk hvis du vil ha rabatten.) Du finner mer om denne avtalen, og andre medlemsavtaler, her.

(Publisert 07.12.2014)

Bilder fra kurset
151085510704189
10849947147608610849851