{flike}

Start10kLørdag skulle årets siste klubbmestere kåres. Det var tid for den lengste distansen innen baneløping, nemlig den klassiske 10000-meteren. 25 runder på bane skulle forseres på best mulig vis. En mental prøvelse og en real utfordring. Skjønt, få minutter etter målgang snakket dagens eldste deltager, Jon Einar, allerede om mulighetene for å gjennomføre maraton på bane…! Mestring skaper åpenbart selvtillit og et umiddelbart behov for å sette seg nye, klare mål. Så istedenfor dagens «beskjedne» distanse på 25 skarve runder er Jon Einar, og sikkert flere med ham, klare for ca 105 runder! Kanskje noe for 2016? Vi kommer tilbake til saken…

Tilbake til dagens 10 km så knyttet det seg naturlig nok noe spenning til hvor mange som faktisk ville dukke opp. Løpet ble lagt til siste lørdag i høstferien, rett og slett i mangel av bedre opsjoner. Deltagelsen ble da som forventet noe lav, så neste år er vi litt tidligere ute med planleggingen og finner et bedre alternativ. Allikevel sier vi oss sånn passe fornøyd med 7 løpere, hvorav 6 entusiastiske herreløpere og 1 minst like entusiatisk kvinne. Alle stilte med sine egne mål og forventninger, og til tross for et noe beskjedent startfelt så bugnet det av interessante poenger.

Bjørn og Stian P var vel de eneste i herreklassen med reelle tittelambisjoner. I tillegg skulle Bjørn under 40 minutter og tok sikte på rundetider på 1 min og 36 sek pr 400 m (noe som gir akkurat 40 min på 10 km). Stian var under 40 på Hytteplanmila i fjor, men stilte med dårlig rygg og deltok i grunnen bare fordi det var tittelløp. Et konkurransemenneske i ordets rette forstand. Når det gjelder Ole Henrik så gikk det ikke helt klart frem før løpet hva målet hans egentlig var, men han skulle i hvert fall ikke løpe raskere enn 42 minutter… Vi er litt usikre på den type målsetting, Ole Henrik, men vi registrerer at målet ble nådd så det funket jo på en måte… Roar og Jon stilte med et felles mål om å løpe under 50 minutter (et skjema på 2 min pr runde), mens Bing virket å være mest opptatt av å få en god langkjøringsøkt. Beathe, på sin side, har aldri vært under 45 minutter på mila så for henne var det dette som var det naturlige målet. Sesongen har vært god, men formen var litt usikker, så det fikk bære eller briste.

tetduo

Vel av gårde dannet det seg raskt en tetduo. Bjørn åpnet i friskt tempo, og Stian hang seg på. Det ble raskt klart at farten var høyere enn de planlagte 1.36 pr runde… Resten av feltet var mer moderate i sin åpningsfart, men også disse åpnet raskere enn planlagt. Roar og Jon E. (som var eneste deltager i veteranklassen) skaffet seg raskt et 30-40 sekunders «forsprang» til sitt forhåndsskjema på 50 blank, og justerte deretter rundetidene iht skjemaet. Roar lå hele tiden ca 10-15 sekunder foran Jon.

Stian var hard mot seg selv og prøvde å holde Bjørn så lenge han kunne, men Bjørn hadde skumle planer og løp de første 5 km på 19:25. Dette skulle vise seg å bli hakket for tøft for Stian som måtte slippe. Derifra og inn ble det i grunnen en kamp mot seg selv og mot den lille stemmen i hodet som sier at «du er sliten, ta det med ro, sett ned farten». Dette gjaldt vel for de aller fleste så det ut som. Ole Henrik åpnet godt, men løper helst 5 km i konkurransesammenheng og fikk det hardt de siste 5. Beathe åpnet også tøft, men justerte ned farten ganske tidlig i løpet, noe som skulle vise seg å være smart på de siste 3-4 kilometerne. Hun passerte halvveis litt bak skjemaet til 45 blank. Bing løp i kosetempo, mens Roar og Jon E. (som stilte i seniorklassen) kjempet en hard kamp mot seg selv, mot hverandre, og mot klokka. De 30-40 sekundene de hadde «spart» i begynnelsen av løpet var gode å ha, men med rundetider på 2:04-2:05 tikket klokken faretruende mot 50 blank…

duo

En som ikke så ut til å slite i det hele tatt var Bjørn. Runde etter runde ble tilbakelagt mellom 1.30 og 1.35, og det ble tidlig klart at lørdag 3.oktober var dagen da 40-grensa skulle brytes en gang for alle. Og det med god margin. Klokken stoppet til slutt på 39:10! Suveren seier, klubbmester og ny klubbrekord på 10 km bane, et kinderegg der altså. All mulig heder og ære også til Stian som prøvde hardt og lenge, men som måtte gi tapt og kjempet seg i mål til en fortjent 2.plass. Ole Henrik tok den siste pallplassen, en plass som aldri var nevneverdig truet, verken forfra eller bakfra. Beathe hadde som nevnt spart litt krefter og avsluttet sterkt. Hun løp med såkalt negativ splitt (siste 5 km raskere enn første 5) og inn til slutt-tiden 44:50. Første gang under 45 på mila. Som eneste kvinnelige deltager ble det både klubbmestertittel og ny klubbrekord på 10 km bane.

IMG 4853

Deretter fulgte Bing, som i løpet av en begivenhetsrik ferd opplevde alt fra å ligge et godt stykke foran Beathe til å bli tatt igjen, først av Beathe, så Roar, før han avsluttet sterkt og dro ifra sistnevnte igjen. Moderat langkjøring med fartslek? Bak Bing fulgte Roar som vi mistenker måtte grave dypt i motivasjonen for å klare å fullføre under 50 min. Roar hadde en nedadgående trend i løpet fra 15 runder (6 km) og inn. Det blikket han sendte i retning sekretariatet da vi ropte «bare 9 runder igjen» var ikke akkurat fylt med kjærlighet. Men Roar imponerte stort, avsluttet sterkt og ble klokket inn på tiden 49:42! En muligens enda mer imponerende avslutning fikk vi servert av Jon Einar (feltets eldstemann som stilte i seniorklassen, dette er meget sprekt). Med 2 runder igjen hadde han en solid jobb å gjøre da rundetidene hadde ligget over 2 minutter en god stund, og den forventede slutt-tiden så ut til å overstige 50 med god margin. Med 2 runder igjen og 46:15 på klokka (dvs at de 2 siste rundene måtte løpes på 3:45…) så det ikke så veldig lyst ut. Men han tok seg kraftig sammen, samlet alle krefter og satte inn en voldsom sluttoffensiv. Siste 2 runder gikk unna med 1:50 i snitt og tiden ble til slutt meget habile 49:54!

sliten

Et godt stykke løping ble levert av samtlige deltagere på Nesskogen Idrettspark lørdag. Resultatene finner dere her. Vi gleder oss allerede til neste gang.

En stram klubbøkonomi ga dessverre kun rom for premier til klubbmesterne, men dersom man studerer aldersklassene på resultatlisten ser man at det var nesten bare vinnere blant lørdagens løpere. Faktisk var det bare én løper som ikke vant sin aldersklasse, men han vant til gjengjeld alles hjerter.

I bildesekvensen under finner dere klipp fra lørdagens store happening. Dere vil også se at forberedelsene til neste års KM i allround på bane allerede har startet. Roar avsluttet dagen med å teste formen på 400 meter mot en av dagens gode medhjelpere i sekretariatet (og tilfeldigvis regjerende klubbmester på 400 meter), Stian F. Andersen. Det er tydelig at Roar har skumle hensikter, han var kun 2 sekunder bak Stian, og det med 10 km ren melkesyre i beina…

Alle foto: Morten Almquist